vizsgák

Elméleti vizsga:
Elméleti vizsgára bocsátható az a hallgató, aki:
az elméleti tanfolyamot igazoltan elvégezte,
17 életévnél legfeljebb 3 hónappal fiatalabb.

A 2004-ben bevezetett vizsgaszabályzat értelmében a megszerezhető vezetői engedélyek elméleti vizsgáját túlnyomó részt számítógépen kell végrehajtani. Így van ez a „B” személygépkocsi és kisteherautó kategóriában is. Ehhez a vizsgához számítástechnikai tudás nem szükséges.
Az elméleti vizsgát az első elméleti órától számított 9 hónapon belül meg kell tenni. Amennyiben az első elméleti vizsga sikertelen, akkor az első elméleti órától számított 1 év áll a tanuló rendelkezésére, hogy sikeres elméleti vizsgát tegyen. Az elméleti vizsgák száma nincs korlátozva, csak az ideje.

A kijelölt vizsgaközpontban a hallgató személyes adatainak (ehhez szükséges az érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél) ellenőrzése után kezdődhet az elméleti vizsga. Amennyiben rendelkezik a hallgató vezetői engedéllyel a vizsga megkezdése előtt azt is be kell mutatnia a vizsgabiztosnak.

A vizsgán a számítógép által véletlenszerűen összeállított 55 kérdésre kell helyes választ adni. Minden kérdésre jó választ adva 75 pontot érhetünk el. Ez úgy tevődik össze, hogy van 45db. 1 pontos és 10db. 3 pontos kérdés. A hibátlan megoldás egy kis tanulással nem elérhetetlen. A vizsgaszabályzat hibázásira is ad lehetőséget, egészen pontosan 10 hibapontig. Ez annyit jelent, hogy 65 pont elérésekor a program a vizsgázók által nagyon várt „megfelelt” feliratot írja ki. Amennyiben kevesebb pontszámot ért el a vizsgázó, akkor a „nem felelt meg” felirat jelenik meg. Ebben az esetben a hallgatónak pótvizsgát kell tennie.

Fontos!

A sikeres elméleti vizsgától számított 2 év áll a hallgató rendelkezésére, hogy a gyakorlati vizsgát sikeresen befejezze. 2012. január 1-től hosszabbítási lehetőség nincs!

Gyakorlati vizsga:
Gyakorlati vizsgára bocsátható az a hallgató, aki:
-elméletből sikeresen levizsgázott,
-a kötelezően előírt gyakorlati óraszámot levezette,
-teljesítette az előírt 580 km. menettávolságot,
-betöltötte a 17 életévét.

A gyakorlati forgalmi vizsga a vezetői engedély megszerzésének utolsó, egyben legnehezebb vizsgája.
A vizsga a személyes adatok ellenőrzésével kezdődik. Amennyiben rendelkezik a hallgató vezetői engedéllyel a vizsga megkezdése előtt azt is be kell mutatnia a vizsgabiztosnak. Ezen felül az esetleges korlátozások és tárgyi feltételek előírásait is be kell tartani (pl. „kontaktlencsével vezethet” bejegyzésnél egy tartalék szemüvegnek is ott kell lennie).
Az adatellenőrzés után jöhet az elindulás előtti kötelezően ellenőrizendő feladatok végrehajtása. Az elindulás előtti ellenőrzéseket végre kell hajtani ( gumiabroncs, világító- és fényjelző berendezések, kormány, hatósági jelzés ellenőrzése). Az előbb említett feladatok végrehajtása a forgalmi vizsgalap kihúzása és a vizsgabiztos feladat ismertetése után kezdődhet el a forgalmi vizsga vezetési része. Elindulás után, egészen lassú menetnél fékpróbát kell tartanunk még mielőtt kimennénk a forgalomba. A forgalmi vizsgán 3 várakozási és egy megfordulási feladatot kell végrehajtani a kijelölt vizsgaútvonalon. Ezen a vizsgán a jelölt valódi forgalmi helyzetben ad számot gépjárművezetői képességeiről. A forgalmi vizsga célja annak megállapítása, hogy a vizsgázó a tanultak alapján a jármű technikai kezelésében eljutott-e a készség szintjéig, gyakorlottsága, helyzetfelismerése, közlekedési látása, manőverezési képessége megfelel-e a biztonságos közlekedés követelményeinek.
A vizsga időtartama max. 50 perc lehet.
A vizsga akkor sikeres, ha a vizsgázó szabályosan, baleset- és veszélyhelyzetet
nem okozva, súlyos hibák nélkül, legfeljebb 10 enyhe hibát vétve közlekedik.
Sajnos, ezt a vizsgát a többiekkel ellentétben legfeljebb csak öt alkalommal ismételhetjük. Az ötödik sikertelen forgalmi vizsga után elmehetünk PÁV-ra (Pályaalkalmassági Vizsgálat), ahol megnézik az alkalmasságunkat a közlekedés és a járműkezelés tekintetében. A sikeres PÁV után annyiszor vizsgázunk, ahányszor akarunk. A sikertelen PÁV -ot két éven belül nem ismételhetjük meg, így nem is vizsgázhatunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.